woensdag 23 april 2008

Letland en de NAVO-ISAF-missie in Afghanistan

Letland doet sinds februari 2003 mee aan de International Security Assistance Force (ISAF) die wordt geleid door de NAVO. Momenteel zijn er ongeveer 100 Letten in Afghanistan die in het noorden van het land zijn gestationeerd.

Het contingent uit Letland bestaat momenteel uit ongeveer 100 militairen, 2 vertegenwoordigers van de Staatspolitie en een vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Letten zijn gelegerd in het noorden van Afghanistan.

De soldaten zijn gestationeerd in Kabul, Meymaneh (waar het Provinciaal Reconstructie Team van de ISAF wordt geleid door Noorwegen, en Mazar-e-Sharif, waar de Letten nauw samenwerken in het PRT dat onder leiding staat van Zweden.

Het grootste deel van de militairen uit Letland is gestationeerd in het Regionaal Commando Noord. Het hoofdkwartier daarvan is in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, en wordt geleid door Duitsland.

Naast de ISAF-veiligheidsmacht neemt Letland deel aan de militaire operatie EUFOR-ALTHEA in Bosnia-Herzegovina van de EU en de door de NATO geleide strijdmacht “Kosovo Force”.

Riga heeft zich in juni 2007 teruggetrokken uit Irak.

Verder doet het land mee aan de “NATO Response Force (NRF)” en de EU Battlegroup (EU BG 2010).

In oktober 2007 heeft Letland zijn mandaat om deel te nemen aan de ISAF verlengd met een jaar. Het Baltische land is van plan de troepensterkte in Afghanistan op te voeren tot 260 soldaten. Letland trok zich in juni 2007 terug uit Irak.

De situatie in het noorden van Afghanistan staat te boek als betrekkelijk rustig. Maar hulporganisaties, verslaggevers en commandanten melden dat het geweld ook in dit deel van het land aan het toenemen is.

Geen opmerkingen: